Δίκη «ψευτογιατρού»: Ένοχος ο «Dr Kontos» που οδήγησε στον θάνατο τον 16χρονο Θεοδόση και την 14χρονη Δέσποινα

17 Νοεμβρίου, 2022 5:40 ΜΜ
More videos

Ανακοινώθηκε η απόφαση Δικαστών και ενόρκων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον «ψευτογιατρό», ή «Dr Kontos”, κατηγορούμενο Νικόλαο Κοντοστάθης ο οποίος κρίθηκε ένοχος.

Ο 50χρονος, αντιμετώπιζε κατηγορίες για ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος ασθενών, κυρίως καρκινοπαθών, μεταξύ των οποίων δύο έφηβοι, ενώ έκριναν επίσης ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο για τις κατηγορίες της κακουργηματικού βαθμού απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος 28 ασθενών και συγγενών και ασθενών και για αντιποίηση Αρχής (στο διάστημα 1.5.2020 έως 16.6.2020) και για άλλα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ εξακολούθηση, και παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή μνημείου.

ΔΙΚΗ “ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ”: ΟΧΤΩ ΦΟΡΕΣ ΙΣΟΒΙΑ, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΙ 327.000 ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Με την επιβολή μία εκ της μεγαλύτερων ποινών στα δικαστικά χρονικά τα τελευταία 30 χρόνια, έκλεισε η αυλαία της δίκης του αποκαλούμενου «ψευτογιατρού» στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ανάλογη ποινή είχε επιβληθεί στον αρχηγό της εταιρίας δολοφόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη, πρόσκαιρη κάθειρξη 50 ετών και χρηματική ποινή 327.000 ευρώ. Σημειώνεται πως σύμφωνη με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ήταν η πρόταση του εισαγγελέα.

Στις ανθρωποκτονίες αυτές περιλαμβάνονται οι ανθρωποκτονίες δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 12 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ο 49χρονος Νίκος Κοντοστάθης που εμφανιζόταν ως διακεκριμένος ογκολόγος ή νευρο-ογκολόγος υποσχόταν ίαση σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με βαριές νοσήσεις. Η δράση του ήταν μεγάλη και τα θύματα του πολλά. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση 4χρονου αγοριού με μυική ατροφία, που οι γονείς του πείστηκαν να σταματήσουν την φαρμακευτική αγωγή που χορηγούνταν έως τότε στο παιδί. Αποτέλεσμα ήταν το αγόρι να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση, να ατονίσει πλήρως ο οργανισμός του και να καταρρεύσει, παραμένοντας έκτοτε σε αναπηρικό αμαξίδιο με 85% αναπηρία και “μη δυνάμενο να αυτοεξυπηρετηθεί”.

Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στον 16χρονο και στην 14χρονη, καρκινοπαθείς που κατέληξαν ενόσω ο κατηγορούμενος είχε αναλάβει «την θεραπεία τους» τόνισε: «Ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ 14ΧΡΟΝΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ

Δύο παιδιά, ο Θεοδόσης 16 ετών και η Δέσποινα 14 ετών, βρέθηκαν στο δρόμο του «ψευτογιατρού», ενώ έπασχαν από καρκίνο, αλλά με πλήρως λειτουργική την κατάσταση της υγείας τους . Και δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους επειδή ακολούθησαν τις οδηγίες του.  Χάρη στον αγώνα των γονέων των δύο άτυχων παιδιών, οι αρχές έφθασαν στην αποκάλυψη της δράσης του «ψευτογιατρού», ενός αδίστακτου ανθρώπου που δεν δίσταζε να πουλήσει ελπίδες σε απελπισμένους ανθρώπους, οδηγώντας στο θάνατο ακόμα και μικρά παιδιά.

“TΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ”: ΡΑΓΙΖΕΙ ΚΑΡΔΙΕΣ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Συγκινητική είναι η επιστολή των γονιών των δύο παιδιών που με κοινή τους ανακοίνωση περιγράφουν το πώς “‘εφυγαν” τα αγγελούδια του από τα χέρια του αδίστακτου απατεώνα

H επιστολή των γονιών

…η Δέσποινα και ο Θεοδόσης, τα “Αγγελικά μας Παιδιά”, στην πιο όμορφη ηλικία τους αναμετρήθηκαν με το θεριό που λέγεται καρκίνος…
…οι μάχες τους πολλές μα ποτέ δεν κατέθεταν τα όπλα…

…συνέχιζαν, παράλληλα με τον αγώνα τους, την εφηβική τους καθημερινότητα στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στις παρέες…

…ώσπου ξαφνικά βρέθηκε στο δρόμο τους αυτός για τον οποίον μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια πολλοί…και σπουδαίοι και τρανοί…
.

..τον συναντούσε κανείς σε ιατρικά κέντρα και κλινικές, όπου αντιμετωπίζονταν ως
“διακεκριμένος ιατρός” και “επιστήμονας”…

… έπεισε τους γονείς ότι τα παιδιά θα γιατρευτούν, γιατί ήταν “εξαιρετικός γιατρός και μοναδικός στο είδος”…

…και τους κατέστησε πειθήνια όργανά του… …οι γονείς έκαναν ό,τι τους έλεγε…
…πείστηκαν πως έπρεπε να διακόψουν τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονταν τα παιδιά…

…και αυτό έκαναν…με ολέθριες συνέπειες…η αρχή του τέλους μόλις είχε ξεκινήσει…
…έδινε στα παιδιά φάρμακα που ήταν δηλητήρια…

…ταλαιπωρούσε και σακάτευε το κορμί τους με τις υπό έγκριση “θεραπείες”, τις προερχόμενες από ερευνητικά κέντρα της Ελβετίας που στοίχισαν μερικές χιλιάδες ευρώ…τόσο κοστολόγησε τις ζωέςτων δύο παιδιών…των παιδιών μας…

…αποδυνάμωνε το ψυχικό τους σθένος…το ρήμαζε…
…χαιρόταν με την αγωνία των γονιών και τον μαρασμό των παιδιών…
…γνώριζε και ήξερε ότι τα οδηγεί στον θάνατο…
…δεν σταματούσε μέχρι να πετύχει τον σκοπό του…μέχρι που τον πέτυχε…
…τα παιδιά έφυγαν από τα χέρια του με τρόπο βασανιστικό…

Ο Θεοδόσης και η Δέσποινα έδωσαν δύναμη στους γονείς τους να αναμετρηθούν μαζί του …είχε μόλις ξεκινήσει η αρχή του δικού του τέλους…του τέλους της εγκληματικής του δράσης…

…τα “αγγελικά τους μηνύματα” έφεραν στο δρόμο τους μία αστυνόμο και μια ολόκληρη ομάδα που

τους έδωσαν όρκο ότι θα τον συλλάβουν…και το έκαναν… … μπήκε στην φυλακή και θα δικαστεί ενώπιον Θεού και ανθρώπων … … “ ήταν ετοιμοθάνατα” δήλωνε κυνικά ενώπιον του ανακριτή…

…Τα δυο παιδιά σταμάτησαν τον σταμάτησαν… …ποτέ ξανά δε θα πουλήσει ψεύτικες ελπίδες σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο…

…Τα δυο παιδιά, η Δέσποινα και ο Θεοδόσης, είναι αυτά και μόνο αυτά, που
νίκησαν το κακό…

“Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος,
αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα’ ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος
σκληρός και απαραβίαστος:

το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει
και πάντα στο τέλος νικιέται” Ν. Καζαντάκης

Οι γονείς της Δέσποινας και του Θεοδόση

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ – ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ

Όταν η μητέρα του Θεοδόση, που έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο, επισκέφτηκε τον ψευτογιατρό, εκείνος την έπεισε ότι θα έχει πλήρη ίαση. Η οικογένεια έδωσε 22.000 ευρώ για τα αποστάγματα και τις ενέσεις που έκανε ο 16χρονος. 

Ο Θεοδόσης, όμως, αντί να αναρρώσει, άρχισε να αδυνατίζει, χάνοντας 20 κιλά σε δύο μόλις μήνες. Όπως είπε η μητέρα του, το παιδί κάθε μέρα μαράζωνε και εκείνος τηλεφωνικά τους έλεγε ότι δε συμβαίνει τίποτα.  Τελικά, το παιδί κατέληξε λίγες μέρες αργότερα, ενώ βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο.

Η μητέρα του, χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι τελικά, σύστησε τον 48χρονο γιατρό στη μητέρα της 14χρονης Δέσποινας, που «έχασε» και αυτή τη ζωή της ακολουθώντας τις συμβουλές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι εξετάσεις της μικρής Δέσποινας έδειχναν ευρήματα, εκείνος έλεγε ότι είναι καθαρές και καθησύχαζε τους γονείς της, λέγοντάς τους τη χαρακτηριστική φράση «Μη φοβού». Μέχρι ότι εργαζόταν στο εξειδικευμένο κέντρο της Ελβετίας όπου νοσηλευόταν ο Σουμάχερ τους έλεγε ο Dr. Kontos, προκειμένου να τους πείσει για τις επιστημονικές του γνώσεις.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΜΑΜΑ ΤΗΣ 14ΧΡΟΝΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ

“Ο όγκος του παιδιού μου στο κεφάλι γινόταν μεγαλύτερος κι εκείνος μας έλεγε ” ο όγκος διαλύεται, δεν είναι όπως το βλέπετε». Η ομιλία του παιδιού μου άλλαζε και μας απαντούσε “Μη φοβού, όλα θα ξεπεραστούν”. Του έλεγα ότι το παιδί δεν περπατάει. Μου έλεγε “μη φοβού παρενέργειες”»

Κλαίγοντας η μητέρα της 14χρονης περιέγραψε στο δικαστήριο τις εφιαλτικές ώρες του παιδιού της στα χέρια του υποτιθέμενου διάσημου ογκολόγου. Η μητέρα και ο πατέρας της Δέσποινας πείστηκαν τόσο πολύ από τις υποσχέσεις του ψευτογιατρού που σταμάτησαν κάθε θεραπεία στο παιδί τους:

«Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 μας είπε ότι η θεραπεία είναι έτοιμη. Αρχικά ήταν να μας δει σε νοσοκομείο αλλά μετά πήρε τηλέφωνο και μας είπε ότι θα έρθει σπίτι.

Μου έκανε εντύπωση πως ένας τόσο μεγάλος γιατρός ερχόταν στο σπίτι, αλλά μας είπε ότι δεν ήθελε να τον δουν άλλοι γιατροί γιατί εκείνος επέλεγε 10 ασθενείς το χρόνο, κι εκείνοι θα ήθελαν τη θεραπεία για τους ασθενείς τους.

Ήταν ένα πρόγραμμα πολύπλοκο. Το παιδί όλη την ημέρα έπρεπε να παίρνει φάρμακα και βιταμίνες. Έπρεπε το πρωί να παίρνει 13 βιταμίνες και άλλες 20 μέσα στην ημέρα.

Το παιδί δυσκολευόταν να τα πάρει όλα αυτά. Δεν μπορούσε να τα καταπιεί. Τον έπαιρνα τηλέφωνο και του έλεγα να αναπροσαρμόσει την αγωγή. Μου είπε “αν θέλετε να την καμαρώνετε νυφούλα πρέπει να τα κάνει όλα αυτά”. Όταν το παιδιά είχε ναυτίες και τάση για εμετό και τον έπαιρνα τηλέφωνο μου έλεγε ότι έβγαινε από το χειρουργείο».

Οι γονείς εμπιστεύτηκαν ακόμα περισσότερο τον ψευτογιατρό όταν το παιδί τους έδειξε να πηγαίνει καλύτερα

«Αρχές Σεπτεμβρίου το παιδί σηκώθηκε και μου είπε ότι θέλει να πάει στο δωμάτιο του να ακούσει μουσική. Ήταν χαρούμενο, ζωντανό. Μου λέει εκείνος, “ορίστε επιβεβαιώνεται η θεραπεία”. Τον Οκτώβριο μας έκλεισε ραντεβού στο Ιατροπολις γιατί είχε καλό μαγνητικό τομογράφο. Μας έστειλε να βρούμε τον γιατρό κ. Ζ.. Εκεί ο σύζυγος μου αναζητά τον γιατρό, του λέει ότι ερχόμαστε από τον γιατρό Κόντο κι εκείνος ανταποκρίθηκε κανονικά. Μας είπε ότι χρειάζεται παραπεμπτικό. Μας έστειλε σε ένα ιατρείο να πάρουμε. Ο κ. Ζ. είπε στον σύζυγο μου ότι ο κ. Κόντος είναι εξαιρετικός γιατρός και είχε βοηθήσει τη μητέρα του. Η εμπιστοσύνη μας εδραιώθηκε μόλις μάθαμε ότι και ένας γιατρός του εμπιστεύτηκε δικό του άνθρωπο».

«ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ. ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΣΟΥ»

Όπως κατέθεσε η μητέρα του θύματος ο ψευτογιατρός τους είπε πως ο όγκος υποχωρεί. Κι όταν η μικρή ασθενής τον ρώτησε εάν θα γίνει καλά εκείνος της απάντησε: «Έχω την ευθύνη της ζωής σου. Αν συνεχίσεις να κανείς καλά τη θεραπεία την άνοιξη θα πηγαίνεις για μπάνιο με τις φίλες σου».Ο

«Τον πήρε ο σύζυγός μου και το ανέφερε και εκείνος απάντησε ότι ο όγκος διαλύεται και δεν είναι όπως το βλέπουμε». 19.500 ευρώ πλήρωσε η οικογένεια στον “doctor Conto “.

Τον Ιανουάριο του 2017 η μητέρα παρατήρησε αλλαγή στην ομιλία του παιδιού της: «Όλα θα ξεπεραστούν. Μη φοβού, μου έλεγε συνεχώς. Το παιδί πάει καλύτερα», κατέθεσε η μάρτυρας, που συνέχισε να πιστεύει στο θαύμα παρά τα όσα έλεγαν γιατροί από τη Γερμανία για υποτροπή.

«Εκείνος επέμενε πως το παιδί πηγαίνει καλύτερα και πως οι γιατροί αυτοί δεν είναι ερευνητές και είναι άπειροι. Ο σύζυγος μου έλαβε τηλεφώνημα λίγες ημέρες αργότερα από άλλο γιατρό στον οποίο θα έστελνε ο Κόντος τις εξετάσεις, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Έφτασε το τέρας να δίνει 4 lasix χάπια την ημέρα. Το χάπι είναι διουρητικό. Με έβαζε να μετράω πόσες φορές πάει τουαλέτα. Του έλεγα ότι το παιδί δεν περπατάει. Μου έλεγε “μη φοβού παρενέργειες είναι”.

Επέμενε ότι καταστρέψαμε τον όγκο. Τον ψάχναμε να έρθει να τη δει και μας έλεγε ότι χειρουργεί στο εξωτερικό. Υπολόγιζε ότι θα πεθάνει. Σου λέει θα καθυστερήσω θα πεθάνει».

Όπως εξήγησε η μάρτυρας, το παιδί είχε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούσε να περπατήσει.

«Ήρθε με c130 από την Κω στο Αγλαΐα Κυριακού σε τραγική κατάσταση. Βλέπει τη μαγνητική άλλος γιατρός και λέει “υπάρχει ένας τεράστιος όγκος”. Του απάντησα ότι ο γιατρός μας λέει ότι εξαφανίστηκε ο όγκος. Μίλησαν μεταξύ τους και ο γιατρός του νοσοκομείου μας είπε στο τηλέφωνο “Σας παρακαλώ κύριε έχουμε άλλη άποψη”.

ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ. ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΘΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν είναι καν γιατρός. Από εκείνη τη στιγμή σταματώ να τον πιστεύω, ενώ ο σύζυγος μου θεωρούσε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου δεν συνεργάζονταν με το γιατρό. Έπειτα από δυο ημέρες ο Κόντος παραδέχθηκε ότι υπήρχε ο όγκος».

«Ήρθε από την Ιταλία λέγοντας ότι έχει σκευάσματα που του έδωσαν στο Βατικανό. Τα πέταξα στα σκουπίδια αλλά δεν αντέδρασα για να μην εξαφανιστεί. Προσπάθησε να μας πείσει να πάρουμε από εκεί το παιδί και να το πάμε άλλου και να μην ακούμε “τους αστέρες του Αγλαΐα Κυριακού”. Εμείς φυσικά δεν ακολουθήσαμε τις συμβουλές του. Το παιδί πάλεψε μέχρι τον Μάιο. Πέρασε τρία σηπτικά σοκ. Εμείς είχαμε έρθει σε επαφή με δικηγόρο και μας είπε να τον κρατάμε σε επαφή», κατέθεσε η μάρτυρας.

Η μικρή Δέσποινα έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2017.