ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Λιώνει το δέρμα τους από τον ήλιο εξαιτίας σπάνιας ασθένειας!

8 Σεπτεμβρίου, 2014 12:36 ΠΜ
More videos

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια σε μια μικρή αγροτική κοινότητα στην Βραζιλία.

Ένας στους οκτώ κατοίκους του χωριού Araras πάσχει από μία σπάνια δερματική ασθένεια, η οποία ονομάζεται “xeroderma pigmentosum” και η οποία εμποδίζει το σώμα τους να αντικαταστήσει τα δερματικά κύτταρα που καταστρέφονται από την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Πρόκειται για ένα ανεξήγητο μέχρι σήμερα φαινόμενο στην συγκεκριμένη μικρή περιοχή, αφού η συγκεκριμένη πάθηση πλήττει κατά κανόνα ένα άτομο στο ένα εκατομμύριο κατοίκους. Εκτιμάται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν από δύο μόνο οικογένειες, όπου η πάθηση αυτή ήταν ήδη υπαρκτή.

Πολλοί κάτοικοι του χωριού αδυνατούν πλέον να εργαστούν στις αγροτικές επιχειρήσεις της περιοχής και ορισμένοι από αυτούς έχουν καταφύγει στην χρήση ειδικών μασκών που προστατεύουν το πρόσωπό τους από τον ήλιο και ταυτόχρονα κρύβουν τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί μόνιμα στα χείλια, την μύτη, τα μάγουλα και τα μάτια τους.

Όσοι πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια, εκδηλώνουν συμπτώματα από αρκετά νεαρή ηλικία. Τα πρώτα από αυτά είναι έντονη εμφάνιση φακίδων και εξογκωμάτων στην επιδερμίδα τους.
Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση που καθιστά το δέρμα και τον δερματικό ιστό που καλύπτει ειδικά τα μάτια εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο. Είναι επίσης μια πάθηση που μεταδίδεται όταν και οι δύο γονείς είναι φορείς του σπάνιου γονιδίου το οποίο προκαλεί την xeroderma pigmentosum (ΧΡ).


Κανονικά, όταν το σώμα μας εκτίθεται στο φως του ήλιου, οι ακτίνες UV βλάπτουν το DNA των κυττάρων του δέρματός μας, αλλά ο οργανισμός είναι σε θέση να τα αντικαταστήσει με νέα κύτταρα. Ωστόσο, σε άτομα με XP, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό.


Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας αυτής και επί του παρόντος, ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου είναι να αποφεύγουν οι ασθενείς το ηλιακό φως και να χρησιμοποιούν αντηλιακό, καπέλα και γυαλιά ηλίου, όταν βγαίνουν έξω.

onmed

Ακολουθήστε μας στο facebook: