Αυτή η εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη

Νοέμβριος 12, 2016 5:21 ΜΜ
More videos

Σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην δυτική Νάξο, που έχει στην δυτική του πλευρά θέα προς την παραλία Πλάκα, οι αρχιτέκτονες Ιωάννης Μπαλτογιάννης, Νικόλαος Πλατσάς, Κατερίνα Κρίτου, Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση. με πολιτικό μηχανικό του έργου την Ροδιανή Καπίρη. σχεδίασαν μια εξοχική κατοικία 280 τ.μ. για μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων και τους καλεσμένους τους.

vacation house at naxos-p02Οι λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται σε δύο κτιριακούς επιμήκεις επάλληλους όγκους, παράλληλους με την κλίση, που περιέχουν ανάμεσα τους σε ζώνες την αυλή και την πισίνα, αφήνοντας μπροστά από τον κατώτερο και πιο ιδιωτικό όγκο των υπνοδωματίων ένα ανοιχτό μπαλκόνι προς τη θέα,
vacation house at naxos-p03
vacation house at naxos-p04

Η απλή αυτή διάταξη διασχίζεται από μία κάθετη σκάλα πλάτους 3.10 μ., που συνδέει όλα αυτά τα μέρη του σπιτιού μεταξύ τους λειτουργώντας έτσι ως κατακόρυφη είσοδος και διασφαλίζοντας την επικοινωνία στην εξέλιξη της οικίας από άνω προς τα κάτω.

vacation house at naxos-p05Η κλίμακα προσδίδει θεατρικότητα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης προσφέρεται και ως κάθισμα/ χώρος στάσης που εποπτεύει.
vacation house at naxos-p06Οι εσωτερικοί χώροι είναι όλοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα για τη μέγιστη ψύξη του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
vacation house at naxos-p07 Όλο το συγκρότημα εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα περιμετρικό τείχος, που περιορίζει και προστατεύει την κατοικία, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο οικόπεδο να είναι μέρος του παρθένου τοπίου.
vacation house at naxos-p08

Παράλληλα με την κλίση οι κτιριακοί όγκοι είναι αυτοί που δημιουργούν μαζί και την μάντρα, ενώ κάθετα σε αυτήν δύο παράλληλοι μαντρότοιχοι επικλινείς εγκιβωτίζουν το σύνολο του συγκροτήματος.

vacation house at naxos-p09Την κλίση των τοίχων αυτών ακολουθούν και τα φυτεμένα δώματα έτσι ώστε το σπίτι να μεταλλάσσεται σε διαμόρφωση εδάφους παρόμοια με τις ξερολιθιές του κυκλαδίτικου τοπίου.
vacation house at naxos-p10Η κατοικία σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
vacation house at naxos-p11

Οι στέγες έχουν φυτευτεί, για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

vacation house at naxos-p12
vacation house at naxos-p13
vacation house at naxos-p14
vacation house at naxos-p15

[designhome]

Αφήστε το σχόλιό σας
Ακολουθήστε μας στο facebook: