8 τρόποι να εξασκείτε καθημερινά το μυαλό σας

15 Ιουλίου, 2015 11:50 ΜΜ
More videos

Θα θέλατε να σκέφτεστε πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά;

Το μυαλό σου είναι ένας μυς και, όπως όλοι οι μύες του σώματός σου, χρειάζεται εκγύμναση για να παραμένει δραστήριο και λειτουργικό.

Και ναι, σίγουρα παίζουν ρόλο και τα γονίδια, αλλά με αυτές τις πρακτικές μπορείς να ενισχύσεις την πνευματική σου υγεία και κατ’ επέκταση να βελτιώσεις και την καθημερινή σου ζωή. Το καλύτερο από όλα είναι ότι δεν χρειάζονται πολύ χρόνο ή κόπο για να τις κάνεις και δεν είναι βαρετές.

1.Χρησιμοποίηστε το διαδίκτυο προς όφελος σου

Ενώ είναι πολύ ευχάριστο να κοιτάς εικόνες από μικρά χαριτωμένα γατάκια, λαχταριστά φαγητά ή φωτογραφίες από τις διακοπές των φίλων σου στα social media, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου παραγωγικό και εποικοδομητικό. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από εξαιρετικά χρήσιμους πόρους, όπως: online σεμινάρια (webinars), πανεπιστημιακές διαλέξεις (coursera.org) κ.α.. Αντικατάστησε λίγα λεπτά από τις ευχάριστες γατίσιες εικόνες σου με κάτι ωφέλιμο για το μυαλό.

2. Να είστε περίεργοι

Είναι καιρός να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του smartphone σου, χρησιμοποιώντας το για να λύνεις άμεσα τις απορίες σου. Διάβασες μια άγνωστη λέξη; Αναζήτησέ τον ορισμό της. Άκουσες κάτι για μια άγνωστη πόλη; Μάθε πού είναι.

3. Πέραστε χρόνο με ευφυή άτομα

Λένε ότι το IQ σου είναι ο μέσος όρος του IQ των πέντε ατόμων με τους οποίους μοιράζεσαι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου. Το να έχεις έξυπνους φίλους είναι ένας από τους πιο γρήγορους και, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, τρόπους για να μάθεις πράγματα. Αρκεί να βάλεις το εγώ σου στη άκρη και να είσαι ανοιχτόμυαλη.

4. Διάβαζε όσο περισσότερο μπορείς

Δεν περιμέναμε να εκπλαγείς με αυτή την συμβουλή. Το διάβασμα όμως παραμένει ένα από τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέσα για να εξασκήσεις το μυαλό σου. Μπορείς να διευρύνεις τις γνώσεις σου σε έναν τομέα που σε συναρπάζει ή να επεκτείνεις τις γενικές γνώσεις σου (να είναι καλά το wikipedia), και ως εκ τούτου, την προσωπική σου καλλιέργεια. Σε αντίθεση με τις ταινίες, η ανάγνωση είναι από τα αποδοτικότερα είδη γυμναστικής για το μυαλό σου.

5. Άκουστε Audiobooks

Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο στην οδήγηση ή στο μετρό ακουγοντας μουσική. Και ναι, είναι ένας ευχάριστος τρόπος να επενδύσεις την καθημερινότητα σου, αλλά τι θα έλεγες μία φορά να τον χρησιμοποιήσεις ακούγοντας ακροάσεις ηχητικών βιβλίων;

Πληκτρολογώντας audio books στο Google θα βρεις πολλά χρήσιμα links (να ένα) για ακουστικά βιβλία. Έτσι, οπου κι αν βρίσκεσαι, στη δουλειά, στο κρεβάτι, στην παραλία, στην ουρά της εφορίας, στη στάση του λεωφορείου θα ακονίζεις το μυαλό σου.

6. Κατάγραψτε σε ένα χαρτί όσα μαθαίνετε

Είναι αδύνατο να θυμάσαι ό,τι πληροφορία περνάει από το εγκεφαλικό σου σύστημα, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος να θυμάσαι ένα μέρος αυτών είναι να τις καταγράφεις. Δες το σαν μία συμφωνία με το μυαλό σου ώστε να αποθηκεύει όσα σε ενδιαφέρει να θυμάσαι.

7. Εξήγησε τις θεωρίες σου σε άλλους

«Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλό τρόπο, δεν το κατέχεις καθόλου», είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και αξίζει να καταχειροκροτηθεί γι’ αυτή τη δήλωση, αφού είναι η καλύτερη συμβουλή για να βεβαιωθείς ότι έχεις εξοικειωθεί με τις νέες πληροφορίες που έμαθες.

8. Δοκίμασε καινούργια πράγματα

Όταν ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο βρέθηκε άνευ νοήματος κι έτσι αποφάσισε να παρακολούθησει μαθήματα καλλιγραφίας, μία εμπειρία που, όπως πραδέχτηκε αργότερα, αποδείχθηκε χρήσιμο κεφάλαιο στη ζωή του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να είσαι δεκτική σε νέες εμπειρίες, ακόμα και σε αυτές στις οποίες δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς τον εαυτό σου.

via
Ακολουθήστε μας στο facebook: