40 εκθαμβωτικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι η Ισλανδία είναι εάν πανέμορφο μέρος

Αύγουστος 29, 2015 3:45 ΜΜ
More videos

Στην πιό αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης (3 κάτοικοι ανά τ.χ., έναντι 81 της Ελλάδας και 466 της Ολλανδίας) μπορεί να θαυμάσει κανείς μερικά από τα μεγαλοπρεπέστερα φυσικά τοπία, όπως παγετώνες, παγετωνικές λίμνες, φιόρδ (θαλασσοποταμούς), ενεργά ηφαίστεια και θερμοπίδακες, ηφαιστειακές υποαρκτικές ερήμους και μεγάλες εκτάσεις άγριας φύσης.

Και βέβαια δεν χωρούν όλα αυτά σε λίγα megabytes της Οικολογικής Επιθεώρησης, ας προσπαθήσουμε όμως, ξεφυλλίζοντας ένα μικρό φωτογραφικό λεύκωμα, να φανταστούμε ότι ανασαίνουμε για λίγο τον παγωμένο αρκτικό άνεμο της Ισλανδίας, που φέρνει αραιά και που μυρωδιές από χορτάρι, πρόβατα και θειάφι…

Πρώτη μαρτυρία για την Ισλανδία θεωρείται αυτή του έλληνα ναυτικού Πυθέα, που έζησε στη Μασσαλία και επισκέφθηκε ο ίδιος το νησί, μεταξύ 332-310 π.Χ.. Έγραψε ότι έφθασε στη νήσο Θούλη μετά από 6 μέρες πλου βόρεια από τη Βρετανία, κοντά σε μια παγωμένη θάλασσα.

Εκεί ο ήλιος το καλοκαίρι έμενε πάνω από τον ορίζοντα σχεδόν όλη τη νύχτα. Οι μαρτυρίες του Πυθέα θεωρήθηκαν φανταστικές στην εποχή τους, κι έτσι χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος από τις ταξιδιωτικές αφηγήσεις του…

Τον 8ο αι. έφθασαν στην Ισλανδία με δερμάτινες βάρκες Ιρλανδοί μοναχοί. Ίχνη της εγκατάστασής τους σώζονται στη νότια κυρίως ακτή. Οι Βίκιγκ έπλευσαν με τα ελαφρά πλοία τους τον 9ο αιώνα από τη Δυτική κυρίως Νορβηγία, αλλά και από άλλες εγκαταστάσεις τους, όπως από την Ιρλανδία, και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Για 300 περίπου χρόνια η χώρα ήταν ανεξάρτητη, αναπτύσσοντας μάλιστα την πρώτη δημοκρατία στη σύγχρονη Δυτική Ευρώπη. Το 1262 όμως υποτάχτηκε στη Νορβηγία και το 1397 στη Δανία.

Η Ισλανδία απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία μόλις το 1944.

Ας δούμε ένα μοναδικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Πολωνού φωτογράφου Jakub Polomski που επισκέφτηκε την Ισλανδία τον Ιούλιο που μας πέρασε.

Fláajökull

Dimmu Borgir

Jökulsárlón

Lakagígar

Álftafjörður

Myvatn

Gullfoss

Friðland að Fjallabaki

Fjallfoss

Berserkjahraun

Vestfirðir

Látrabjarg

Vik

Flateyri

Skógafoss

Kerlingarfjöll

Hvalfjörður

Grindavik

Dettifoss

Berufjörður

Þingvellir

Geysir

Ακολουθήστε μας στο facebook: