15 υπέροχες οφθαλμαπάτες για τους λάτρεις του μυστηρίου

Ιανουάριος 14, 2017 5:19 ΠΜ
More videos

Μερικοί λατρεύουν τις οφθαλμαπάτες. Άλλοι πάλι απλά δεν τις ανέχονται με τίποτα! Γι’ αυτούς που απολαμβάνουν τα αινίγματα και τα μυστήρια που δε μπορούν να εξηγηθούν εύκολα, ετοιμάσαμε μια λίστα με μια ευχάριστη έκπληξη.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες οφθαλμαπάτες που έχετε δει ποτέ. Ετοιμαστείτε να φέρετε τα πάνω κάτω στο μυαλό σας!

#1 Το σπιράλ του Φρέιζερ

© anopticalillusion

Αυτή η λεγόμενη ψεύτικη οφθαλμαπάτη, δημιουργείται με επικαλυπτόμενα τμήματα, σε μορφή σπιράλ. Ωστόσο, τα τόξα αυτά είναι στην πραγματικότητα μια σειρά συνηθισμένων κύκλων.

#2 Η ψευδαίσθηση του Έμπινγκχάουζ

© techonologijos

Η οφθαλμαπάτη της αντίληψης του σχετικού μεγέθους, πήρε το όνομά της από τον Γερμανό ψυχολόγο Χέρμαν Έμπινγκαους. Η οφθαλμαπάτη αυτή στηρίζεται στη λάθος αντίληψη του μεγέθους των κύκλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο κύκλοι ίδιου μεγέθους είναι τοποθετημένοι ο ένας κοντά στον άλλον. Ένας περιβάλλεται από μεγαλύτερους κύκλους, ενώ ο άλλος από μικρότερους. Η κεντρικός κύκλος στα δεξιά, μοιάζει τώρα μεγαλύτερος από αυτόν που βρίσκεται στα αριστερά.

#3 Η ψευδαίσθηση του αδύνατου κύβου

© gpuzzles

Ο αδύνατος κύβος εφευρέθηκε από τον Τσαρλς Κοκράν το 1966. Η ψευδαίσθηση του βάθους σε αυτή την εικόνα παρουσιάζεται, εξαιτίας εσφαλμένων συνδέσεων μεταξύ των γωνιών του κύβου. Μην προσπαθήσετε καν να ξετυλίξετε το μυστικό του μη ρεαλιστικού αυτού σχήματος.

#4 Η ψευδαίσθηση του Τζόλνερ

© explorepsychology

Σ’ αυτή την οφθαλμαπάτη, οι παράλληλες γραμμές που διασταυρώνονται με ένα πλήθος πλάγιων μικρών γραμμών. μοιάζουν να αποκλίνουν. Το φαινόμενο αυτό ανακαλύφθηκε τυχαία στο μοτίβο ενός πανιού, από τον Γερμανό αστροφυσικό Γιόχαν Τζόλνερ το 1860.

#5 Η ψευδαίσθηση του Τζάστροου

© brainden

Η ψευδαίσθηση αυτή αποδείχθηκε από τον Τζόζεφ Τζάστροου, έναν Αμερικάνο ψυχολόγο. Βασίζεται στο ότι δύο σχήματα που ταυτίζονται, μοιάζουν να είναι διαφορετικά στο μέγεθος όταν έχουν τοποθετηθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

#6 Το τρίγωνο του Κανίτζσα

© psychology

Η οφθαλμαπάτη αυτή πήρε το όνομά της από τον Ιταλό ψυχολόγο Γκαετάνο Κανίτζσα. Για να αποδείξει ότι οι άνθρωποι βιώνουν την πραγματικότητα, όχι όπως πραγματικά είναι, αλλά μέσα από ειδικά φίλτρα που ονομάζονται νοητικά μοντέλα, σχεδίασε μια σειρά γεωμετρικών σχημάτων, δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει ένα λευκό τρίγωνο στο κέντρο. Ωστόσο, το τρίγωνο αυτό δεν υπάρχει.

#7 Η ψευδαίσθηση του Πόγκεντορφ

© wikipedia

Είναι μια κλασική οφθαλμαπάτη που πήρε το όνομά της από τον Γιόχαν Πόγκεντορφ, έναν Γερμανό φυσικό. Ένας επιστήμονας την ανακάλυψε στην εικόνα που έλαβε από τον Τζόλνερ. Η ψευδαίσθηση μας δείχνει πως η μαύρη γραμμή στα αριστερά μοιάζει να είναι η συνέχεια της μπλε. Στην πραγματικότητα, το οπτικό αυτό εφέ δεν έχει εξηγηθεί ακόμη.

#8 Μπλίβετ

© wikipedia

Το μπλίβετ, γνωστό και ως “αδύνατη τρίαινα”, είναι ένα κλασικό παράδειγμα των γεωμετρικών οφθαλμαπατών. Όσο κι αν προσπαθείτε, δε θα καταλάβετε το σχήμα. Πολύ απλά, δεν υπάρχει.

#9 Η ψευδαίσθηση του Γουάιτ

© wikipedia

Με την πρώτη ματιά, η ψευδαίσθηση μοιάζει αντίθετη της λογικής. Τα γκρίζα ορθογώνια έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα, όμως μοιάζουν διαφορετικά, λόγω της αντίθεσης των γειτονικών χρωμάτων, του λευκού και του μαύρου.

#10 Η ψευδαίσθηση της κίνησης

© wikipedia

Ορισμένες αντιθέσεις χρωμάτων και σχήματα στο μοτίβο που παρουσιάζεται παραπάνω, σας κάνουν να πιστεύετε πως μια στατική εικόνα, κινείται.

#11 Η ψευδαίσθηση του πλέγματος του Χέρμαν

© nashumelo

Ο Λουντιμάρ Χέρμαν ανακάλυψε το οπτικό αυτό εφέ το 1970, την ώρα που διάβαζε ένα βιβλίο με τη φωνή του Τζον Τάινταλ. Στην ψευδαίσθησή του, τα αχνά γκριζωπά στίγματα εμφανίζονται στις διασταυρώσεις των λευκών γραμμών και του μαύρου φόντου. Τα στίγματα αυτά εξαφανίζονται μόλις κοιτάξει κανείς κατευθείαν στη διασταύρωση.

#12 Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ή η συνοδεία μιας κιθάρας;

© pinterest

Απλά κοιτάξτε αυτό το χαριτωμένο ηλικιωμένο ζευγάρι. Τώρα ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά. Τι βλέπετε αυτή τη φορά;

#13 Απατηλό εφέ περιστροφής

© telegraph

Εστιάστε στη μαύρη κουκκίδα στο κέντρο. Τώρα κουνήστε ελαφρά το κεφάλι σας μπρος-πίσω. Αν κοιτάξετε ξανά την εικόνα, θα δείτε τους εξωτερικούς κύκλους να περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

#14 Η ψευδαίσθηση του “Γουόλ Καφέ”

© wikipedia

Κοιτάξτε προσεκτικά την εικόνα. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται πως όλες οι γραμμές έχουν κλίση. Στην πραγματικότητα όμως, είναι παράλληλες. Το οπτικό αυτό εφέ ανακαλύφθηκε από τον Ρίτσαρντ Γκρέγκορι στο Γουόλ Καφέ του Μπρίστολ. Από εκεί πήρε το όνομά του.

#15 Η ψευδαίσθηση των περιστρεφόμενων τροχών

© msf-usa

Ρίξτε μια ματιά στην εικόνα. Λογικά θα είδατε τους τροχούς να γυρνούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Όμως αν εστιάσετε σε οποιονδήποτε τροχό μεμονωμένα, θα σταματήσει να κινείται. Οι υπόλοιποι τροχοί από την άλλη, περιστρέφονται κανονικά.

[The Telegraph]