10 μυστικά από μια νταντά που μπορεί να μιλήσει με κάθε παιδί.

Σεπτέμβριος 6, 2016 3:31 ΜΜ
More videos

Η Τζο Φροστ από την εκπομπή της Βρετανικής τηλεόρασης “Supernanny” αποτελεί πρότυπο για πολλούς γονείς σε όλον τον κόσμο.

Η Τζο ως επαγγελματίας ψυχολόγος διδάσκει τους ενήλικες πως να αντιδρούν στις ιδιοτροπίες των μικρών τους και να δημιουργήσουν μια υγιή οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Δείτε παρακάτω τις 10 βασικές αρχές της Τζο.

1.Έπαινος και ανταμοιβή.

1

© Evgenia Sviridova

Τα παιδιά πρέπει πάντα να γνωρίζουν, ότι είστε ευχαριστημένοι μαζί τους. Η ενθάρρυνση μπορεί να εκφραστεί όχι μόνο με δώρα, αλλά και με εκφράσεις όπως “είμαι πολύ περήφανη για σένα.” Επίσης, μπορείτε να επιβραβεύετε τα παιδιά σας με αυτοκόλλητα για κάθε του επιτυχία.

2.Συνοχή.

Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι το όχι είναι νόμος που δεν χωράει περαιτέρω συζήτηση. Γι’ αυτό ακριβώς, τα όρια που βάζετε στα παιδιά σας θα πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας.

3.Τακτικές ώρες.

Τα παιδιά σας θα αισθάνονται πιο ασφαλή, αν κάποια πράγματα συμβαίνουν σε μια δεδομένη στιγμή της ημέρας. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα για τα παιδιά και να το τηρήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα ξέρουν τι ώρα πρέπει να κάνουν το κάθε τι.

4.Καθορισμός ορίων.

2

© Irina Ginzburg

Πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα, ότι τα παιδιά γνωρίζουν από μόνα τους τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Αυτό είναι λάθος, γιατί τα μικρά παιδιά δεν έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις, ώστε να γνωρίζουν από μόνα τους τι είναι σωστό και τι λάθος. Δουλειά των γονιών είναι να εξηγήσουν στα παιδιά αυτά τα πράγματα.

5.Πειθαρχία.

Ο καθορισμός ορίων είναι αδύνατος χωρίς την πειθαρχία. Αν τα παιδιά παρακούσουν τους κανόνες που έχετε επιβάλει, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Οι τιμωρίες μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με την σοβαρότητα του παραπτώματος.

6.Προειδοποιήσεις.

Οι προειδοποιήσεις επιτρέπουν στα παιδιά να αλλάξουν την συμπεριφορά τους, αν αυτή είναι λάθος. Οι προειδοποιήσεις μπορούν να γίνουν, είτε με ευγενικό, είτε με αυστηρό τρόπο. Οι ευγενικές προειδοποιήσεις είναι φράσεις, όπως “Βιάσου! Πρέπει να φύγουμε και δεν έχεις ντυθεί ακόμα.”

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν τα παιδιά παρουσιάζουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Αν το παιδί σας είναι ανυπάκουο, μπορείτε να του πείτε: “Αν δεν σταματήσεις τώρα, θα σε τιμωρήσω.”

7.Αποσαφηνίστε τις προσδοκίες σας.

3

© Diana Kroitor

Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος, οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαροι με αυτό το θέμα. Μπορείτε να γράψετε αυτές τις αρχές σε ένα μεγάλο χαρτί και να κρεμάσετε το χαρτί στο ψυγείο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να τις βλέπουν ανά πάσα στιγμή.

8.Αυτο-έλεγχος.

Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα μπορεί να συμπεριφερθεί το παιδί σας, θα πρέπει πάντα να παραμένετε ψύχραιμοι. Η φωνή σας πρέπει να είναι σταθερή και αυστηρή. Διατηρώντας την ψυχραιμία σας, δείχνετε στο παιδί, ότι η παραβίαση των κανόνων οδηγεί σε τιμωρία.

9.Υπευθυνότητα.

Από νεαρή ηλικία, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κάποιες ευθύνες μέσα στο σπίτι, οι οποίες γίνονται πιο περίπλοκες καθώς μεγαλώνουν. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τις δουλείες του σπιτιού και μετά επιβραβεύστε τον για την καλή δουλειά του.

10.Δικαίωμα την ξεκούραση.

4

© Maria Prozorova

Όλοι έχουν δικαίωμα στην ξεκούραση, ακόμα και τα πιο μικρά μέλη της οικογένειας. Προσπαθήστε να μην υπερφορτώσετε το πρόγραμμα των παιδιών σας με πολλές δραστηριότητες. Τα παιδιά πρέπει να έχουν χρόνο να κάνουν αυτά που τους αρέσουν.

Πηγή: Jo Frost’s Toddler Rules: Your 5-Step Guide to Shaping Proper Behavior

Ακολουθήστε μας στο facebook: