Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΤσακαλώτος: «Θα μειώσουμε τους φόρους τα επόμενα χρόνια»

Τσακαλώτος: «Θα μειώσουμε τους φόρους τα επόμενα χρόνια»

Οι ιστορικοί του μέλλοντος όταν θα ψάξουν πότε έγινε η στροφή για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα θα επιλέξουν το Eurogroup του Ιουνίου του 2017, εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το Ηράκλειο.

Αιτιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι εκεί έγινε η βασική συμφωνία για το χρέος και εκεί αποφασίστηκε στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας για να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς πιστοληπτική γραμμή.

Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι τυπικό θέμα και τη Δευτέρα έρχονται οι δανειστές για να ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση, ενώ το EwG έχει ξεκινήσει την τεχνική συζήτηση για το «γαλλικό κλειδί» που θα συνδέει την ανάπτυξη με τη ρύθμιση του χρέους.

Όπως είπε, κομβικό για τη συνέχεια είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup. Αυτό εκτίμησε ότι θα βοηθήσει να καθοριστεί η επόμενη ημέρα καθώς θα περιλαμβάνει όσα θέλει να κάνει η χώρα.

Αναφερόμενος ευρύτερα στο θέμα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι υπάρχει κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα και αυτό θα πρέπει να λυθεί τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο κρατών. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα διαχέει τα οφέλη.

Θύμισε ότι προ κρίσης υπήρχε ανάπτυξη αλλά αυτό δεν βοήθησε. Είχαμε τη «νόσο των Ολλανδών». Κάτι που φαινομενικά φαίνεται ότι βοηθά είναι ζημιά. Είχαμε ναυτιλία, τουρισμό και εμβάσματα από Έλληνες στο εξωτερικό. Ερχόταν χρήμα στην Ελλάδα αλλά δεν ήταν ανταγωνιστικές οι εταιρείες στη μεταποίηση.

Αυτό το πρόβλημα όμως καλύπτονταν. Όταν μπήκαμε στο ευρώ, έρχονταν χρήμα από τον Βορρά για να αγοράσουμε προϊόντα από αυτές τις χώρες. Ετσι, είχαμε εμπορικά ελλείμματα και φούσκωσε το χρέος. Σε όλο αυτό το διάστημα η ανισότητα παρέμεινε σταθερή παρά την «επιτυχημένη» περίοδο ανάπτυξης.

Τα μεσαία στρώματα

Πρέπει να δούμε πως θα πάμε στη μετά μνημόνιο εποχή με την κοινωνία μαζί. Πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους αλλά και τα μεσαία στρώματα που είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Είναι προφανές ότι έχουμε στριμώξει τα μεσαία στρώματα, είναι αλήθεια. Αυτό έγινε γιατί αρχικά είχαμε απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γιατί μας πήρε πολύ καιρό να βάλουμε τα θεμέλια για την πάταξη της φοροδιαφυγή. Ως το 2009 οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους… εθελοντικά. Αυτό χρειάζεται χρόνο να διορθωθεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες και στους Θεσμούς γιατί δεν εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και υποεκτιμούσαν τις αποδόσεις των μέτρων. Πετύχαμε υπερπλεονάσματα, δεν τα θέλαμε, δεν ήταν ο στόχος μας γιατί είναι κακό στην οικονομία. Ωστόσο έτσι δημιουργήσαμε «περιθώριο» 3,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί η φορολογία τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε ποιοι ακριβώς θα είναι.

Το πελατειακό κράτος

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο, το θέμα με τους μεσαίους δεν εξαντλείται στη φορολογία. Είναι σημαντικό να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος. Τα μεσαία στρώματα είναι αδύναμα γιατί ακόμα και για δικαιώματα που έχουν απαιτείται μέσο. Αυτό δημιουργεί ανισότητα. Θα είναι μεγάλη τομή αν συνεχίσουμε και καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με αυτό. «Πρέπει να υπάρχουν κανόνες για όλους».

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Το δεύτερο που πρέπει να εξεταστεί είναι να υπάρχει ένας ρόλος για τους μικρομεσαίους στο αναπτυξιακό σχέδιο. Εξήγησε ότι ξέρουμε ποιες είναι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις και οι κλάδοι που έχουν πλεονέκτημα αλλά πρέπει να δούμε πως όλα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.

Χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, χρειαζόμαστε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις αλλά δεν φτάνει αυτό. Αναδιαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση με ΟΛΘ ΟΛΘ -1,64%και Ελληνικό γιατί θέλαμε να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις. Θέλουμε αυτά να συνδεθούν με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο χρειάζεται κατ’ αρχήν χρηματοδότηση, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια και γι’ αυτό πρέπει να βασιστούμε σε ΕΤΕπ, χρήματα από ΕΣΠΑ και συνεταιριστικές τράπεζες.

[euro2day]



Τα πιο σημαντικά