Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
υγείαΝέα έρευνα απέδειξε πως η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή αλλά μια μορφή...

Νέα έρευνα απέδειξε πως η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή αλλά μια μορφή εγκεφαλικής βλάβης.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το ENIGMA MDD Working group άλλαξε τις αντιλήψεις που υπήρχαν για το πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλο. Υπήρχε η πεποίθηση για πολλά χρόνια πως η βλάβη του εγκεφάλου προκαλούνταν ή χειροτέρευε τις πιθανότητες χρόνιας κατάθλιψης.

Αυτή η μελέτη παρέχει εντυπωσιακά δεδομένα που αποδεικνύουν πως η σταθερή κατάθλιψη προκαλεί φυσιολογικές βλάβες στον εγκέφαλο. Αυτό το στοιχείο μας δίνει ακόμη ένα λόγο να προσπαθούμε να είμαστε θετικοί και χαρούμενοι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychology και περιελάμβανε την εξέταση 9.000 μεμονωμένων δειγμάτων (αριθμός άνευ προηγουμένου). Η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της βλάβης αποκαλύπτεται ειδικά στην υγεία του ιππόκαμπου.

Προηγούμενες έρευνες αποκάλυψαν μια ξεχωριστή σχέση στο μέγεθος του ιππόκαμπου και της κατάθλιψης αλλά οι ομάδες δοκιμής δεν ήταν ποτέ αρκετά μεγάλες για να παρέχουν σαφή αποτελέσματα. Τα δείγματα δοκιμής αυτής της έρευνας είναι αρκετά μεγάλα ώστε να αποδείξουν τη θεωρία της πραγματικής αιτίας της κατάθλιψης και τα αποτελέσματά της.  

Διέπει τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, το σχηματισμό των μακροπρόθεσμων αναμνήσεων και τη χωροταξική πλοήγηση. Βρίσκεται στο μέσο κροταφικό λοβό του εγκεφάλου (γνωστός και ως το κέντρο του κάτω μεσαίου τμήματος του εγκεφάλου). Ο ιππόκαμπος βρίσκεται και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Στεγάζει επίσης την αμυγδαλή, που έχει προηγουμένως συνδεθεί με την κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο ιππόκαμπος όχι μόνο διαμορφώνει και διατηρεί τις μνήμες αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των συναισθημάτων.

Η ομάδα ENIGMA πήρε τις μαγνητικές τομογραφίες (MRI) 1,728 ασθενών που έχουν διαγνωστεί με χρόνια κατάθλιψη και τις σύγκρινε με 7,199 μαγνητικές τομογραφίες από υγιή άτομα. Οι ασθενείς με κατάθλιψη έδειξαν σαφή συρρίκνωση του μεγέθους του ιππόκαμπου μέχρι και 1,24%. Ο καθηγητής Ian Hickie και συγγραφέας της μελέτης εξηγεί πιο εύγλωττα τη σχέση του ιππόκαμπου με τα συναισθήματα.

«Ολόκληρη η αίσθηση της αυτοεξάρτησης, της συνεχής κατανόησης του ποιος είστε στον κόσμο-(η κατάσταση της μνήμης σας δεν είναι μόνο το να ξέρετε πώς να παίξετε Sudoku ή να θυμάστε τον κωδικό σας)-είναι η όλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας. Έχουμε δει σε πολλά πειράματα με ζώα πως όταν συρρικνωθεί ο ιππόκαμπος, δεν αλλάζει μόνο η μνήμη αλλά και όλα τα είδη συμπεριφοράς που σχετίζονται με αυτό-έτσι η συρρίκνωση σχετίζεται με την απώλεια της λειτουργίας.»

«Καθώς συρρικνώνεται ο ιππόκαμπος, οι μνήμες σας μπορεί να γίνουν πιο αρνητικές, κάνοντας τις προσδοκίες για το μέλλον ζοφερές. Πρόκειται για ένα κύκλο ικανοποίησης του εαυτού. Δεν κυριαρχεί στην προοπτική σας, περιορίζει την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί η αντιστρεψιμότητα του συγκεκριμένου είδους βλάβης.»

«Υπήρξε συγκεκριμένος πειραματισμός που αποκάλυψε πως ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να πυκνώσουν τον εγκεφαλικό ιστό και την ανάπτυξη νέων νευρωνικών συνδέσεων. Καθώς η θετική σκέψη και η επίγνωση της διαβίωσης έχει αποδειχθεί πως έχει βασική σημασία για την ψυχική και την πνευματική υγεία, τώρα έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητη και για το σώμα σας. Ακόμη ένας λόγος για να αλλάξετε την προοπτική σας και να φωτίσετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα.»



Τα πιο σημαντικά