Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
περιβάλλονΗλιακή ψησταριά αποθηκεύει ενέργεια από τον ήλιο για να δουλεύει και την...

Ηλιακή ψησταριά αποθηκεύει ενέργεια από τον ήλιο για να δουλεύει και την νύχτα

Το μαγείρεμα γίνεται συνήθως σε φούρνους ή εστίες μαγειρέματος που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια ή με πετρέλαιο και κάρβουνα (όταν πρόκειται για σόμπα ή παλιές ψησταριές). Αλλά το ρεύμα κοστίζει και η καύση πετρελαίου ή κάρβουνου βλάπτει το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

wilson-solar-grill-5

inhabitat

Η ιδανική μορφή ενέργειας για το μαγείρεμα θα ήταν η ηλιακή. Ωστόσο, κάθε απόπειρα για κατασκευή ηλιακού φούρνου έχει αποτύχει.

Ο Ντέιν Γουίλσον, συνταξιούχος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και μηχανολόγος μηχανικός, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αρέσκονται στο να απολαμβάνουν ένα όμορφο και γευστικό δείπνο που δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική κούραση.

wilson-solar-grill-1

inhabitat

Οι ηλιακοί φούρνοι που έχουν σχεδιαστεί ως τώρα, προϋποθέτουν μαγείρεμα στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάτω από τον ζεστό ήλιο. Όχι και ιδιαίτερα δελεαστικό, σωστά;

Ο Γουίλσον σχεδίασε μια ιδιαίτερη ψησταριά που περιέχει φακό από πλαστικό υλικό, μια θερμική μπαταρία και συσσωρευτή ηλιακής ενέργειας με μόνωση αέρα.

wilson-solar-grill-2

wikia

Την ημέρα, το φως του ήλιου συσσωρεύεται σε μια μεταλλική πλάκα που ζεσταίνει τετηγμένο αλάτι σε θερμοκρασία που φτάνει τους 250°C. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, το αλάτι παραμένει καυτό για μέχρι και 6 ώρες όπου μπορείτε να μαγειρέψετε ό,τι επιθυμείτε.

 

Είκοσι χρόνια μετά, το σχέδιο του Γουίλσον κέρδισε την προσοχή του ινδικού ιδρύματος Sir Ratan Tata Trust που δώρισε το ποσό των 50.000 δολαρίων ως χρηματοδότηση.

Η ψησταριά του Γουίλσον μπορεί να αντικαταστήσει υλικά καύσης όπως το ξύλο, το κάρβουνο και τη ζωική κοπριά που βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

wilson-solar-grill-3

inhabitat

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων, στις υποανάπτυκτες χώρες, φτάνει τα δύο εκατομμύρια ετησίως.

Μάλιστα, το 94% των γυναικών στο Μπαγκλαντές προτιμά να ξοδεύει χρήματα σε ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, ρεύμα και καθαρό νερό από το να αγοράσει έναν πιο καθαρό φούρνο παρόλο που γνωρίζουν ότι ο καπνός αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία τους.

[inhabitat]

Τα πιο σημαντικά