Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΔιάδοχος Σόιμπλε σε Ελλάδα: «Θέλετε κούρεμα χρέους; Φεύγετε από το ευρώ»

Διάδοχος Σόιμπλε σε Ελλάδα: «Θέλετε κούρεμα χρέους; Φεύγετε από το ευρώ»

«Δεν μπορεί να υπάρξουν μειώσεις χρέους στην Ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung.

Ο κ. Λίντνερ, ερωτηθείς σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα για το πώς θα διαχειριστεί το κόμμα του το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε ότι «δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικοτολογίες», επισημαίνοντας την πάγια θέση του ότι στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Και ενώ ο πρόεδρος του FDP και πιθανός εταίρος της κ. Αγκελα Μέρκελ παραμένει πιστός στη γραμμή του έναντι της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε τα ακριβώς αντίθετα χθες, και συγκεκριμένα ότι «το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει επιστρέψει σε τροχιά και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα αν χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να διαχειριστούν το βάρος του χρέους, αν η Αθήνα κάνει ό,τι της αναλογεί».

a76ed79f74f52740202a4d97db9e5f8d

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει «κόψιμο» χρέους εντός ευρωζώνης.

O κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του επόμενου έτους, θα επανεξεταστεί πόσο βιώσιμο είναι το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε τονίσει ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα «ξεκλειδώσει» τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε αναφέρει ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία», προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων.

[kathimerini] [naftemporiki] [skai]



Τα πιο σημαντικά